WE AS WEB

Claudiu Câmpean, Chief Sales Officer, WE AS WEB – dezvoltator software: România rămâne o piață importantă pentru jucătorii activi în industria de IT&C. Sunt în continuare companii care investesc și dezvoltă centre funcționale la nivel național.

„Există în continuare o competiţie locală acerbă pentru recrutarea specialiştilor în IT&C, România având un număr mai mare de ingineri pe cap de locuitor decât SUA, India sau China.“ 

„Noi recrutăm constant, cu precădere în zona de seniori.“

România rămâne o piață importantă pentru jucătorii activi în industria de IT&C, fiind în continuare companii care investesc și dezvoltă centre funcționale la nivel naționalconsideră Claudiu Câmpean, Chief Sales Officer, WE AS WEB, companie locală de dezvoltare software cu afaceri de peste 15,2 mil. euro (75,7 mil. lei) în 2023 și 530 de angajați – dintre care 400 localizați în România.

„Totodată, există o competiție locală acerbă pentru recrutarea specialiștilor în IT&C, România având un număr mai mare de ingineri pe cap de locuitor decât SUA, India sau China. Noi reușim, în continuare, să atragem talente și datorită comunităților tehnice pe care le-am creat în orașele în care avem centre de
dezvoltare – Cluj-Napoca, București, Timișoara, lași, Craiova, Brașov, Chișinău și Tirana. Recrutăm constant, cu precădere în zona de seniori, la nivel de competențe. Noi am angajat în 2023 200 de specialiști noi în România, Moldova și Albania. Pe lângă aceștia, ne propunem să ne creștem echipa la peste 600 de specialiști, până la finalul acestui an”, a spus Claudiu Câmpean.

WE AS WEB este una dintre cele mai mari companii de servicii software cu acționariat exclusiv românesc și extindere internațională semnificativă – având operațiuni lansate recent în Elveția, Israel și Nouă Zeelandă, alături de Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda și Statele Unite ale Americii.

„Avem centre de dezvoltare în RomâniaMoldova și Albania. Toată această prezență ne determină  fim mereu atenți la atragerea de talente în roluri de senior, cu experiență demonstrată. lar aici, chiar dacă vedem anumite fluctuații de personal în piațăla nivel local, acestea au loc, mai mult, la nivel junior sau mediu.”
 
Întrebat ce estimări are privind salariile din industria locală de IT&C, reprezentantul WE AS WEB a spus  tendințele pentru anul 2024 indică o continuare a creșterii salariale, deși aceasta ar putea fi moderată.
 
„Conform informațiilor disponibile, salariile în IT sunt influențate de mai mulți factori, inclusiv specializarea, experiența și locația geografică.”
 
Cu echipele pe care le are, WE AS WEB dezvoltă soluții și produse software pe care mai apoi le integrează în diverse companii active pe mai multe piețe, de la Nouă Zeelandăpână în Statele Unite ale Americii.
 
Lucrămîn prezent, la mai multe proiecte pentru clienții noștriDintre acestea, putem exemplifica trei studii de caz, în diverse niveluri de dezvoltare, spre exemplu un DIY Store Assistant – soluție dedicată companiilor din retail, ce furnizează design, schițe și dimensiuni ale proiectelor doritei etc.; o aplicație Al dezvoltată pentru datele financiare – prin care se pot transmite interogări complexe către bazele de date conținând infomații contabile sau  financiare și care permite încărcarea și procesarea datelor într-o varietate de formate, de la csv la pdf și png; și o aplicație pentru companiile din
e-commerce – care folosește Al și automatizează mai multe sarcini.”
 
Folosind soluții cu inteligență artificială (Al), anumite situații cu care se întâlnesc companiile de e-commerce, care anterior necesitau câteva zile și echipe întregi de oameni pentru a fi rezolvate, pot fi gestionate în câteva secunde sau minute, a explicat Claudiu Câmpean.
 
Câteva exemple, aduse direct din dezvoltările noastre recente, includ situații și rapoarte complexe, care se pot genera în doar câteva minuteîn domeniul financiar, față de cele câteva zile necesare în mod normal și numeroșii oameni alocațisau introducerea unui produs nou în platformele de e-commerce, în doar 15 secunde, versus cele minimum 1-2 zile, în scenariul clasicîn care sunt implicați și mai mulți oameni și mai multe departamente”, a spus Claudiu Câmpean.
 
El a adăugat  integrarea și utilizarea soluțiilor de inteligență artificială (Al) pot varia semnificativ ca prețîn funcție de complexitatea sistemului, domeniul de aplicare și cerințele specifice ale afacerii.
 
„Costurile pot include configurarea inițială, infrastructura necesară, întreținerea continuă și actualizările constante. În ceea ce privește reducerea costurilor, utilizarea Al poate ajuta companiile să economisească timp și resurse prin automatizarea sarcinilor repetitive, îmbunătățirea fluxurilor de lucru și minimizarea erorilor. Așteptările pieței sunt ca soluțiile care integrează Al să ofere o valoare adăugată semnificativă, cum ar fi reducerea costurilor operaționale, îmbunătățirea experienței clienților și generarea de noi oportunități de afaceri. În plus, se așteaptă ca Al-ul să contribuie la dezvoltarea de produse și servicii inovatoare care să răspundă provocărilor emergente și să se adapteze rapid la schimbările din piață.”
 
Spre exemplu, aplicația pe care o dezvoltă WE AS WEB în prezent pentru companiile de e-commerce integrează inteligență artificială pentru a eficientiza activitatea de încărcare a produselor noi în magazinele online; automatizează procesul de creare a șabloanelor și a conținutului pentru produsele din website în câteva secunde, ceea ce face ca încărcarea produselor  dureze mult mai puțin timp, iar folosind tehnologia AI, sistemul generează rapid informații și conținut optimizat pentru motoarele de căutare, a mai punctat Claudiu Câmpean.
 
WE AS WEB a raportat afaceri de peste 15,2 mil. euro (75, 7 mil. lei) pentru finalul anului 2023, înregistrând o creștere de 144% comparativ cu anul precedent, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe.
 
„Ne dorim să ajungem la afaceri de peste 30 milioane de euro, în creștere cu 20% față de 2023. Țintim creșterea echipei la peste 600 de colegi la nivel internațional. Vizăm extinderea pe noi piețe și să creșterea în piețele mai dinamice, în care avem deja operațiuni. În plus, dorim să ne consolidăm noua poziționare a companiei noastre, proces început încă de anul trecut. Ne concentrăm pe dezvoltarea și sofisticarea portofolului de noi servicii lansate anul trecut și în acest an: Al, SAP, AMS (Application Management Services), Cybersecurity și Product Strategy & Development.”
 

————————————————-

Articol publicat în ediția tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.07.2024 și pe ZF Corporate